Antti Vuori – 2017

22.4. – 10.5.2017

Antti Vuoren muistonäyttely

Antti Vuori (s. 1935) on helsinkiläinen taiteilija, joka asuttuaan Järvenpäässä 24 vuotta palasi 1993 kotikaupunkiinsa. Hän muutti Lallukan taiteilijakotiin nykyisen vaimonsa, kirjailija Anu Seppälän kanssa.
Antti Vuori on väritaiteilija, jonka rikas kuvasto muodostuu
alitajunnan ja meren syvyyksien kummajaisista, eri kulttuurien myyttien, satujen ja omien sepitelmien sankareista. Kaikki luomakunnan oliot voivat olla toimijoina hänen teoksissaan, joihin kuuluvat myös veistokset. Maalauksissa on usein komiikkaa, mutta myös draamaa ja yöntummia sävyjä. Teosten yhteydessä voi puhua surrealismista, naivismista, primitivismistä, romantiikasta tai ekspressionismista, mutta ennen muuta fantasiataiteesta.
Antti Vuori on monesti haastatteluissaan todennut, että taiteen tulisi viihdyttää katsojaa ja olla väreissään tasapainossa.. Jos tutkii tarkasti hänen teoksiaan, niin huomaa, että niihin sisältyy paljon inhimillistä sanomaa. Se mikä on värikästä, eksoottista ja hauskaa onkin samallla myös yksityisen elämän kirjaamista taiteeseen. Valoisan rinnalle kuuluvat kaikessa myös tummat sävyt.
Antti Vuorella oli vuonna 2005 Taidesalongissa Helsingissä taiteilijauran 50-vuotisjuhlanäyttely. Näyttelystä ei kirjoitettu yhtään mitään lehdissä. Ajat ovat muuttuneet ja kulttuuri-ilmasto on vaihtunut. Taidekritiikki lehdistön instituutiona on jo katoamisen partaalla eikä kirjankustantajilla ole enää taidekirjaosastoa. Paperi tuntuu vaihtuvan kaikkialla sähköisiin bitteihin, jotka näyttävät valtaavan myös taiteen. Vanhakantainen taiteilija voi luottaa paperiin ja julkaista kirjankin.
Kun syksyllä 2010 Taidesalongissa oli Vuoren viimeinen näyttely, hän päätti sen purkamisen lähestyessä julkaista omalla kustannuksellaan kuvakirjan taiteestaan. Hänen tuotannostaan ei ole julkaistu yhtään kirjaa, ei edes näyttelyn yhteydesä. Vuorella on ollut yksi laaja retrospektiivinen näyttely Amos Andersonin taidemuseossa vuonna 1993. Näyttelyjulkaisu Antti Vuori – kuvitelmia / fantasier, Amos Andersons konstmuseum 29.1.-14.3.1993 (Helsinki, 1993) oli vihkonen, jossa oli 18 taideteoksen kuvaa. Kirjoitin julkaisuun taidehistoriallisen artikkelin Antti Vuoren fantasiamaailma (s. 5-36).
Tämän jälkeen on valmistunut yksi taidehistorian yliopistollinen opinnäyte: Marikka Frost, Modernismia ja fantasiaa – Antti Vuoren maalaustaide, Pro gradu -tutkielma, taiteiden tutkimuksen laitos, Helsingin yliopisto, 2009 (120 s.)
Antti Vuori – Elämänvärit ei ole taidehistoriallinen taiteilijan tuotannon uudelleenarviointi, vaikka kirjan lopussa onkin laajahko curriculum vitae. Olen siinä ajanmukaistanut ja täydentänyt Amos Andersonin julkaisun asiatietoja.
Antti Vuori on itse valinnut kirjansa aukeamien väri-ilmeen ja luonut oman taiteensa kirjokannen rytmityksen. Vuori halusi kirjassaan julkaistavaksi J.O. Mallanderin kirjoituksen Taidesalongin näyttelyluettelosta vuodelta 1985. Mallanderin filosofoiva kirjoitus pulppuaa vastaavalla tavalla tajunnanvirrasta, oivalluksista ja elämästä kuin Vuoren maalaukset. Antti Vuorta on ilahduttanut Mallanderin tekstissä erityisesti kohta:”Mielikuvitus on perhosen kaltainen – voit pyydystää perhosen, mutta et sen lentoa, Perhosen ajattelematon koreilu ei tietenkään palvele kenenkään järkevän ihmisen intressejä, mutta so what ? Se viehättää ja viettelee kuitenkin. Juuri siksi, ehkä. Ja mehän haluamme tulla vietellyksi. Sitähän taide ja runous ovat parhaimmillaan.”

Juha Ilvas

Teksti teoksesta Antti Vuori – Elämän värit 2011. Julkaistaan kirjoittajan luvalla Antti Vuoren muistonäyttelyn yhteydessä 2017