Bäcksbacka de Maestro Irina

Irina Bäcksbacka (1919-2002), galleristin ja taidekauppiaan Leonard Bäcksbackan tytär, aloitti ensimmäisten öljyväri- ja pastellitöittensa maalaamisen kesälomillaan Mikko ja Kalle Carlstedtin luona Sääksmäella. Seutu oli taiteilijoiden suosiossa, ja siellä oleskelivat Carlstedtin veljesten lisäksi mm. Tyko Sallinen, Gösta Diehl ja Marcus Collin. Näistä viimeksimainittua kohtaan Irina tunsi erityistä ihailua, joka näkyy selvästi hänen varhaisissa töissään.

Leonard Bäcksbackan 1915 tienoilla perustaman Taidesalongin piiriin kuului niin suomalaisia, ruotsalaisia kuin ranskalaisia taiteilijoita, mutta myös kirjailijoita ja teatterilaisia. Ympäristö ja isän kannustus saivat Irinan ryhtymään taiteilijaksi. Hän piti ensimmäisen näyttelynsä Taidesalongissa 13-vuotiaana.

16-vuotiaana hän piti Bellman-aiheisen näyttelyn, joka oli esillä seuraavana vuonna Galerie Fahlcrantzissa Tukholmassa. Gösta Serlachius osti Bellman-maalaukset, ja Irina sai tehtäväkseen maalata samanaiheisia freskoja viinikellariin Mänttään.

Vuonna 1936 Irina vieraili perheensä mukana Espanjassa. Syvimmän vaikutuksen lukuisilla museokäynneilla häneen teki El Greco. Matkan seurauksena syntyi samana vuonna näyttely espanjalaisista aiheista. Sitten seurasi pitkä opiskeluaika Pariisissa (1937-38). Irina asui Yngve ja Märta Bäckin luona ja sai opetusta Adrien Holys’n ja Jules Cavaillesin ateljeissa. Samalla hän tutustui muihin Peintre de la realité poetique -ryhmän taiteilijoihin, joita olivat Brianchon, Planson, Caillard jne. Tove Jansson ja Birger Carlstedt kuuluivat suomalaisiin taiteilijatovereihin Pariisissa. Ranskan opintomatkan tulokset näkyivät näyttelyssä Helsingissä vuonna 1939. Talvisodan aikana 1940 Irina piti näyttelyn Modern Konst galleriassa Tukholmassa. Näyttely pidettiin Sotainvalidien rahaston hyväksi, ja Irinalle myönnettiin Valkoisen Ruusun ritarikunnan kunniamerkki.

Mentyään naimisiin 1940 fil.tri Manuel Maestron kanssa hän muutti Espanjaan. Hän tutustui espanjalaisiin maalareihin kuten Guitierrez, Solana, Vazquez-Diaz, veljekset Zubiaurre sekä kuvanveistäjään Fernandez Miranda. Hän oleskeli pikän ajan Alhambran taiteilijatalossa sekä vieraili Cádizissa, Jeresissa ja Arcos de la Fronterasissa.

1942 Irinalla oli näyttely espanjalaisista aiheista Helsingissä, ja 1944 hän osallistui Bodegones espanoles -näyttelyyn Madridin Modernin taiteen museossa. 1946 seurasi Nuorten näyttely Tukholmassa, ja 1950-luvulla hänella oli useita näyttelyitä Helsingissä. Irinan viimeinen näyttely pidettiin Madridin Suomi-instituutissa vuonna 1999.

Näyttelyt:

  • Taidesalongissa Helsingissä 1932, 1934, 1936, 1937, 1939, 1942, 1946, 1947, 1950, 1953, 1957, 1959
  • Galerie Fahlcrantz, Tukholma 1935
  • Modern Konst, Tukholma 1935
  • 1944 Bodegones Espanoles -ryhmänäyttely, Madridin Modernin taiteen museo
  • De Unga, Tukholma 1946
  • Husan taidesalonki, Tampere 1970
  • Osallistunut ryhmänäyttelyihin mm. Taidehallissa Helsingissä, Göteborgissa, Oslossa, Berliinissä, Hampurissa,  Düsseldorfissa, Moskovassa, Riikassa ja Lissabonissa

 

Julkiset kokoelmat:

Tampereen, Turun ja Hämeenlinnan taidemuseot, Helsingin kaupungin taidemuseo, Oslon, Kööpenhaminan ja Tukholman modernin taiteen museot, Tukholman Kansallismuseo, Karolinska institutet, Tukholma