Inkeri Makkonen 2018

28.4.–16.5.2018

DET MINNS I MIG

Målningar och en båt

 

Välkommen! Träd in i Minnets Heliga Rum – farfars gamla båt och i den mitt livs kråkspark och stygn introcklade med jutesnöre.

För 20 år sedan började saken tynga mig. Med hjälp av ett stipendium från Kordelinska stiftelsen började jag samla in material ”Den finska träbåten – föremålet och upplevelsen”. De senaste 2 åren har jag trocklat båten med jutesnöre.

Båten är för mig fylld av betydelser, symbolik och minnen av farföräldrarna, min barndoms familj och mitt eget liv. Arbetet är för mig personligen viktigt också på sätt som jag inte medvetet förmår nå.

Båten är på många ställen mycket skranglig och vid trocklandet har det bredvid en spricka kunnat uppstå en ny. Detta arbete tar aldrig slut!

Jag målar de icke ordsatta känslor, som arbetet väckt. Grunden och målfärgerna leder mitt sinne vart de vill. Jag går från ett bildrum till ett annat, och berättelsen fortsätter, bara jag går med på färden. Det känns som om allt skulle uppstå av misstag.

Fiskehamnens byggnadsarbete som syns genom mitt fönster tränger in i mina bilder. Landskapet har kraft ända till en sprängpunkt, och det känns som om jag prövade, hur länge jag kan använda den förrän gränsen stöter emot. – Inkeri Makkonen

Jag tackar: Galleristen Christina Bäcksbacka, Konstsalongen; författaren Helinä Siikala; bildkonstnären Olavi Suomela

Konstnärens CV

Makkonen Inkeri