Ossi Teerimäki 2018

10.–28.2.2018

MAALAUKSIA VALOSTA JA VARJOSTA

Edellisestä Taidesalongin näyttelystäni on kulunut paljon aikaa. Siinä teemoina oli erilaisilla tyyleillä maalatut ihmishahmot, kasvot sekä valokuviin pohjautuvat Helsinki maisemat. Tässä näyttelyssä olen palannut maalauksissa lähemmäksi sitä edeltävään aikaan jolloin aiheinani olivat erilaiset muodot ja kappaleet kuvattuina valoina ja varjoina.

Valo ja varjo ovatkin tämän näyttelyn vaihtelevien aiheiden yhdistävä tekijä. Aiheet, joita olen käyttänyt ovat yleensä löytyneet maalausprosessin aikana, koska maalaaminen on minulle enemmän etsimistä kuin ennakkoon valmiin suunnitelman toteuttamista. Maalausta aloittaessani en yleensä myöskään määrittele kuvilleni kertovaa sisältöä, vaan lähtökohta on valon kuvaamisella luoda tunnelma, joka näissä kuvissa on saanut erilaisia maisemallisia muotoja maan ja avaruuden väliltä. Aloittaessani uuden maalauksen pyrin jonkinlaiseen jatkumoon suhteessa edellisiin maalauksiini. Mutta se ei aina onnistu. Keskeneräinen maalaus tekee ehdotuksen jostain muutoksesta mikä ei ollut suunnitelmissa. Lähden seuraamaan ehdotusta ja päädyn itselleni ennalta arvaamattomaan lopputulokseen. Olen näistä harhapoluista tehnyt itselleni uusia teemoja, joita olen sitten työstänyt rinnakkain ja pyrkinyt löytämään niille kuvallisesti yhdistäviä tekijöitä.

Maalauksen valmiiksi saattaminen on matka, joka tuntuu toisinaan jatkuvan muutosten sarjana loputtomiin. Joihinkin maalauksiin kulunut aika näkyy kuvissa joista olen poistanut vuosia vanhoja maalikerroksia ja jatkanut sitten maalaamista maalinpoistoaineen aikaansaamalle ajanpatinoimalle pinnalle.

Tälle pitkään jatkuneelle etsintämatkalleni olen ottanut mukaani Hattupäisen miehen, joka on lapsuusajan piirrosten cowboy hahmo. Sekä pyöreän pallomaisen muodon, joka on osoittautunut yleensä planeetaksi. Matkalla olen myös kohdannut tornimaisia rakennelmia, häviävän muiston ja kahlatessani vedessä valo halkaisi maiseman. Etsintä jatkuu. – Ossi Teerimäki 2018

Taitelijan CV

Teerimäki Ossi