Ruovesiprojekti – 2017

13.5.-31.5.2017

Elina Försti, Krista Kortelainen, Tiina Lamminen, Henrika Lax, Markus Tuormaa, Aino Ulmanen

Ruoveden maisema

Paikan henki ei synny aatteellisesti ylevöityneessä katseessa tai fyysisessä kokemuksessa. Paikkakokemuksen erityisyys syntyy ihmisten seurassa. Työskennellään ja tehdään suunnitelmia. Syödään, juodaan ja peseydytään yhdessä: jutellaan, keskustellaan ja juorutaan. Väsytään yhdessäoloon. Taiteilijasymposiumin haaste ja hauskuus on tuoda oma näkemys vertaiseen seuraan.

Taidesalongin näyttelyn taiteilijat ovat työskennelleet Pekkalan kartanossa, Ruovedellä 2010, 2014, 2015, 2016. Ruoveden paikkakuntaan voidaan liittää kansallistunne, siellä työskentelivät taidemaalarit Akseli Gallen-Kallela (1865–1931) ja Ellen Thesleff (1869–1954). Hämäläisissä maisemissa retkeilivät esimerkiksi Werner Holmberg (1830–1860) ja Lauri Anttila (1938–).

Näyttelyn taiteilijat ovat tehneet havaintoja ja työskennelleet yhdessä: Plein air, ulkoilman muuttuvissa olosuhteissa. On mietitty samoja aiheita, yhdessä paikassa. Taiteilija antaa maisemalle erilaisia painotuksia. Maisema on. Maisema on joko tai. Se on syy ja väline toteuttaa taiteilijan kutsumusta. Näyttelyn teokset ovat monin tavoin erilaisia. Vuorovaikutuksessa ne ehdottelevat uusia asioita ja kuplivat monin tasoin. – Tiina Lamminen

Ruoveden maisema (2013 –2016) on paikkaan, maisemamaalaukseen sitoutunut projekti. Taiteilijasymposiumiin osallistui Ruovedellä, Pekkalan kartanossa parikymmentä taiteilijaa Suomesta, Saksasta ja Unkarista. Vuosittaisia tapahtumia olivat myös harrastajakurssit ja taiteen seminaarit. Taiteilijoilla on ollut useita yhteisnäyttelyitä ja työskentelystä on julkaistu kaksi luetteloa. Taiteilijasymposiumit mahdollisti Sigurd Frosteruksen säätiön tuki. Taiteilijoiden työskentely jatkuu Unkarissa 2017. Projektissa on syntynyt aineistoa Tiina Lammisen väitöskirjatyöhön.