Sakari Marila 2018

3.–25.3.2018

LJUSETS TRÄDGÅRD

För länge sedan reste jag med min hustru till Grassina i Toscana. Vi körde dit med vår röda CV2 via Paris. I Provence stötte vi på en magisk trädgård. Det sluttande landskapet böljade i sin färgsprakande blomsterprakt. Denna syn var imponerande – som om regnbågen hade sänkt sig till jorden. I det klara förmiddagsljuset utstrålade trädgården ett förunderligt ljus… Världen var som förtrollad.

Senare har denna medelhavsupplevelse stigit upp i mitt medvetande gång efter annan. Färgprakten i det överväldigande ljushavet bildade ett djupt och oförglömligt intryck i mitt själslandskap. Jag har försökt bevara denna minnesbild som målningar – göra den materiella färgen immateriell samt ge denna målsättning ett tillstånd som närmar sig ljusets väsen och dess energi. – Sakari Marila

Konstnärens CV

Marila Sakari