Terhi Heino

27.10.–18.11.2018

Kasvio

Toissa keväänä taloyhtiössämme alkoi putkiremontti. Pihalle tuodut jätelavat osoittautuivat varsinaisiksi aarreaitoiksi. Dyykkasin lavalta kuusikymmentäluvulla kerätyn kasvion, jonka tekijäksi paljastui naapurissani asunut rouva.Häneltä sain taustatietoa kasvion historiasta ja kasvien löytöpaikoista. Teokseni ovat kasviosta irronneilla kasveilla piirrettyjä piirustuksia, veistoksia ja kasvion sivuista tehtyjä installaatioita. Piirustuksissa käytän samaa liimateippitekniikkaa kuin kasviota alun perin tehdessä on käytetty. Kasvien muodot, rakenteet ja hauraus ovat ohjanneet teoksiani ja teemojani. Esillä on myös kasvien löytöpaikkoihin liittyviä teoksia, joissa kaupunkisuunnittelun menneisyys ja nykyisyys kohtaavat (”Näkymä Kyläsaaren kaatopaikalta” 2018). Joissain teoksissa on vain kasvin jättämä jälki jäljellä – kuin kasvin itsensä tallentamana varjokuvana. Projektini on vienyt minulle vierailulle kasvitieteellisiin puutarhoihin ja museoihin sekä livenä että virtuaalisesti (esim. Tukholman luonnontieteellisessä museossa, Berliinin Kasvitieteellinen puutarha). Teokseni kommentoivat luonnon ja ihmisen tapaa tallentaa itseään. Näyttelystäni voi löytää viittauksia esimerkiksi ihmisen ja kasvien luokittelujärjestelmiin, nykyajan aarteenetsintään, taidehistoriaan ja koulutehtäviin. Pyrkimyksenäni on posthumanistisessa hengessä inhimillistää luontoa.

Terhi Heino (s. 1970, Oulu) on valmistunut Suomen Taideakatemian kuvanveistolaitokselta 2001. Hän on opiskellut myös arkkitehtuuria. Hän on pitänyt näyttelyitä sekä Suomessa että ulkomailla (Galleria Ama 2009, Korjaamo 2011, Galleria Huuto 2007, 2014. Ulkomailla: Moskovan Modernin Taiteen Museo 2007, Spike Island Art Space, Bristol 2008, Montbeliardin Taidekeskus, Ranska 2014).

Heino on saanut Raimo Utriaisen Taidepalkinnon 2004 ja William Thuring Nimikkopalkinnon 2011. Heinon töitä on Oulun Taidemuseon, Saastamoisen Säätiön, Valtion ja Kiasman kokoelmissa.

Terhi Heinon taiteen lähtökohta on usein materiaalilähtöinen ja ekologinen. Hänen teoksensa ovat luonnonmateriaaleista, biojätteestä tai biohajoavasta materiaalista (esim. kalanevät, käytetyt teepussit, sellofaani) valmistettuja veistoksia tai installaatioita. Näistä materiaaleista Heino rakentaa veistoksia tai isompia abstrakteja kokonaisuuksia, jotka käsittelevät yksilön/ympäristön katoavaisuutta ja haurautta. www.terhiheino.fi Näyttelyä ovat tukeneet TAIKE ja SKR:n Uudenmaan rahasto.

Taitelijan CV

Heino Terhi