Tuomo Saali 2017

21.10.-8.11.2017

60-vuotisjuhlanäyttely

PALA TAIVASTA – maalauksia Taidesalongissa

 

Muutamien värikokeilujen rohkaisemana palasin uudelleen maisemaan ja ihmiseen osana sitä. Valinnoissani on aina paljon sattumanvaraisuutta, koska maalatessani en tee tarkkoja suunnitelmia, enkä käytä mitään kirjallisia lähteitä. Maalaamiseni perustuu vain visuaalisuuteen ja alitajunnastani nousevaan intuitioon siitä, että asiat olisivat tarpeeksikiinnostavia ja lopulta näyttäisivät tarpeeksi koetuilta ja todentuntuisilta. Teema (aihe) on tärkeä viesti, mutta henkilökohtaisesti koen maalaamisen fyysisyyteen ja emootioon liittyvät viestit paljon tärkeämpinä.

Maalaaminen on minulle alitajuista vaistojen ja tunnetilojen varassa tapahtuvaa liikettä, johon saan vaikutteita ajasta ja ympäristöstä. Luonto on suuri mysteeri, josta ammennan ideoita maalausteni tilaan ja dynamiikkaan. Selaan jatkuvasti valokuvia maisemista, en kuitenkaan kopioi niitä maalauksiini. Maalausprosessini sisältää niin paljon hallitsemattomia asioita, että tarkat ohjeet vain rajoittaisivat liikkumisvapauttani. Mutta jotakin kuvien selailusta tallentuu ”silmänmuistiini”, jota käytän näissä luontotulkinnoissani.

Maalatessa annan sattumalle mahdollisuuden avata suljettuja portteja. Kyse on samankaltaisesta kiihkosta, jota olen kokenut vaeltaessani tuntemattomilla seuduilla. Liikun niillä maisemaa ahmien toivoen ettei se loppuisi koskaan, koska haluan aina katsoa, millainen näkymä avautuu seuraavan mutkan takaa.

Uusissa maalauksissani voi havaita viitteitä ajastamme, elämästä ja onnen etsimisestä. Tietoinen pyrkimykseni tämän kolme vuotta kestäneen prosessin aikana oli etsiä uutta suhdetta maalauksellisuuteen ja väriin.

Helsingissä 20.9.2017

Tuomo Saali 

Taitelijan CV

Saali Tuomo